Szeretnénk, ha egy kicsit jobban megértenétek mire gondolunk, amikor arról beszélünk, hogy a nádtető készítés az számunkra szenvedély és hogy miért tekintjük igazi missziónak.

Vadász András vagyok, az Innovatív Solution Kft. kereskedelmi vezetője. Második generáció óta foglalkozunk nádtető készítéssel. Az ÉMSZ Ács/Tetőfedő szakmai lap készített velünk egy beszélgetést, reméljük hasznos információkat tudunk átadni Neked.

Ahol én születtem ott a mai napig az élet szerves része a nád. Édesapám gyermekkoromban sokat mesélt a lápi boszorkányról, a betyárokról, egy különös és titkokkal teli nádi világról. Fiatalkoromban megmutatta, hogy a pontos, precíz és türelmes munkával mi minden varázsolható a nádból, legyen az egy vasaló, vagy egy új tető. Tudtam, hogy a nád az én világom, de tudtam azt is, hogy többet akarok. Mint a mesékben, mikor az inas világgá megy, hogy a tudást összegyűjtve mesterként térjen haza, valahogy én is így tettem. 20 év Hollandia, Nyugat-Európa olyan tapasztalatokat adott, mellyel tudom, hogy jobbá tudjuk tenni környezetünket.

A mai napig itt érzem azt az illatot, amikor gyerekoromban apám felakasztotta a nádtető alá a szalonnát, vagy amikor a nyári melegben, fent a hűsben pocoltunk testvéreimmel, de ami a jelenben igazán fontos számomra az, hogy hogyan lehet ezzel a régi mesterséggel a mai világban olyan hétköznapi élhető, lélegző otthont teremteni, ami se nem skanzen, se nem múzeumi tárgy, hanem nagyon is modern.

A nád egy természetes anyag, így élettartama korlátozott. A nád természetes közegében 2 év alatt lebomlik. Régi nádfedő technikával egy tető maximum 10-15 évet bír ki, ami valljuk be se nem ésszerű, se nem gazdaságos. Hollandiában, ahol időjárás hazánkhoz képest igencsak szélsőséges tud lenni, egy nádtető élettartama 30-40 év.

Mit tudnánk másképp csinálni, hogy itthon is elérjük ezt? Hogyan tudjuk hosszútávon megvédeni a pénztárcánkat?

Természetes nádtető:

Gerincszegés: A korábbi nádfonásból készült gerincszegést lecseréljük egy speciális nádtetőhöz készült tetőgerinc cserépre. Ez a megoldás, a tetőgerinc tekintetében több mint 50%-ban növeli a tető élettartamát.
Rögzítő huzalok: Ha a hagyományos rögzítő huzalokat lecseréljük teljesen rozsdamentes anyagokra, az 45% élettartam növekedést jelent.
Kezelések: Impregnálással a nád cellulóz anyagát lebontó gombák, az azt tápláló mohák ellen védelmet tudunk kialakítani. Sőt, lángmentesítő kezeléssel a tűzkárok ellen is tudjuk biztosítani a tetőt.
Karbantartás: A nádtető élettartama nagyban növelhető a törődéssel. A nádtetőt időnként javítani karbantartani szükséges.

Partnereink sokszor élnek karbantartási szerződésünkkel, mellyel biztosítani tudják a folyamatos jó állapotot.

Innovatív nádtető:

Röviden, ami negatívum a természetes nádtetőben az itt nincs.

Volt szerencsém részt venni ezen termék kifejlesztésében, így elsőkézből tudom ajánlani mindenkinek.

Hogy mi is ez?
Az Innovatív nád egy speciális műanyagból készült egyedi termék. Az ebből készült tető élettartama akár 120 év is lehet. Nincs alga és moha. UV álló. Megtartja eredeti színét. Tűzálló. Nincs bogár, rágcsáló, madarak. Nem kopik. Elég 12cm vastagság. Kisebb súly, azonos szigetelő érték. 20 fokos tetőre is mehet, ami így több teret jelent.

 • Az Innovatív nád a természetes nádtető alternatívájaként van jelen közel 10 éve a nyugat-európai piacon. A termék kifejlesztésével a cél az volt, hogy kiküszöböljék azokat a hátrányokat, amiket egy természetes nádtető építése, fenntartása során tapasztalhatunk. Az Innovatív nád meglepően jó alternatívája a hagyományos természetes nádnak, amit egyre több vásárló fedez fel magának és 2022-től már a Magyarországon is elérhető. Hogy mi is ez és miért érdemes hosszútávon ebben gondolkodni, azt az alábbiakban mutatjuk be.

  Az Innovatív nád egy 30 éves fejlesztés eredménye. Egy nagyon jó minőségű, antracit kősó alapú műanyag, azaz nincs káros olajtartalma. Az Innovatív nádat, alábbi tulajdonságai teszik egyedivé:

Nádtető készítés

Tűzálló

A természetes náddal ellentétben az Innovatív nád tűzálló, ami egyértelmű előnyöket jelent a biztosítás, az építési technológia és a biztonság szempontjából. Tűzvédelmi besorolása Hollandiában V-0, ami azt jelenti, hogy nem ég és nem járul hozzá a tűz terjedéséhez.

Tűzálló nádtető készítés

Vízlepergető

A Innovatív nád a lótusz effektusnak köszönhetően vízlepergető, így a szivárgás, beázás és nedvesség okozta probléma a múlté.

Vízlepergető nádtető készítés

Új építészeti lehetőség

A természetes náddal ellentétben az Innovativ Nád 20°-os vagy annál nagyobb lejtésű otthonok vagy épületek tetejére is feltehető. Így olyan tetőforma is kialakítható, ami eddig a természetes náddal nem volt megoldható. Itt csak a legfontosabb tényezőket tudtuk bemutatni, de itt még hosszasan lehetne folytatni a sort. Ami számunkra a legfontosabb, a Te igényed, terveid, elképzeléseid, ezért kérjük bővebb információért keresd fel debreceni irodánkat.

Költséghatékony

Az Innovatív nád egy karbantartást nem igénylő keménytető, minden időjárási körülménynek ellenáll és rendkívül tartós.

Természetes megjelenés

Az Innovatív nád színe és a színátmenet tekintetében a természetes nádat veszi alapul. UV álló és egész éllettartama alatt tartja az eredeti színét. A szárak a
végén letörtek a természetes megjelenés érdekében.

Nincs mohásodás

Az Innovatív nád nem rohad, így az algák, gombák és mohák pedig nem tudnak megtelepedni a szárak között.

 • Állandó szigetelési értékek: Jó közérzetű klíma, az év bármely szakában.

  Innovatív Náddal kivitelezett nádtető R-értéke.

  A Holland NEN 1068 szabvány, az épületek hőtechnikai teljesítményének meghatározására szolgáló módszert írja elő. (R) meghatározásához hivatkozik a NEN 1068-ra.

  A fenti beszélgetést és információkat megtalálod az ÉMSZ által kiadott, Ács/Tetőfedő szaklap frissen megjelent számában:

  https://emsz.hu/acs-tetofedo-2023-2/

Reméljük, hogy akár nádtető készítésben gondolkodsz, akár csak felújításra vagy karbantartásra szorul a nádfedeles házad a jövőben tudunk Neked segíteni, hogy megvalósítsuk az elképzeléseidet.

Keresd meg szakértő kollégánkat most, ha kérdéseid vannak! Kattints ide!

Innovatív nádtető készítés Vadász András